Hogere kwaliteit dankzij precisielandbouw

Het akkerbouwbedrijf ligt in het uiterste noorden van de provincie Groningen, onder de rook van de Eemshaven. Drie broers en hun ouders vormen samen maatschap Van Os. De taken zijn volgens jongste zoon Rien min of meer verdeeld: “Mijn oudste broer doet legkippen, de middelste is verantwoordelijk voor de teelt en ik neem de techniek voor mijn rekening.”

Via een van de TT+-specialisten en de teeltspecialist kwamen ze in aanraking met Van Iperen. “Het viel ons meteen op hoe toekomstgericht dat bedrijf is. Dat waren we niet gewend. Van Iperen is in tegenstelling tot veel andere toeleveranciers bezig met de kwaliteit van de bodem, onder andere door het toepassen van nietkerende grondbewerking, het gebruik van compost en natuurlijk precisielandbouw. Dat sprak ons aan, vandaar dat we vorig jaar overgestapt zijn naar Van Iperen en al heel snel daarna gekozen hebben voor het TT+-concept”

 

Verschillen

“We hebben hier te maken met grote verschillen in de grond. Het is hier allemaal ingepolderd. Langs de zeedijk hebben we hele lichte grond. Maar hoe verder je daar vandaan gaat, hoe zwaarder de grond wordt. De potentiekaarten die Van Iperen maakt op basis van openbare data, zijn voor ons heel erg interessant. Hoewel je het natuurlijk wel weet, zie je dan pas echt goed welke enorme verschillen er zijn.”

Groot voordeel bij Van Os was het feit dat alle machines al voorzien waren van de techniek voor precisielandbouw. Ze maakten er alleen nog geen gebruik van. “Het was bij ons eigenlijk een kwestie van plug and play. De techniek was al langere tijd aanwezig. Het enige wat ontbrak was de software waardoor we het in de praktijk konden gebruiken. Toen de teeltadviseur van Van Iperen het TT+-concept demonstreerde, waren we meteen verkocht. Het is bijzonder gemakkelijk in gebruik. Nadat Van Iperen de potentiekaarten heeft gemaakt, genereren wij zelf onze taakkaarten. Die controleren ze,  maar daarna kun je er meteen mee aan de slag.”

“We zijn begonnen met het variabel spuiten van bodemherbiciden in de zaaiuien. Daarbij viel het ons meteen op hoe nauwkeurig de software werkt. Zo gaf de software aan dat we 1.800 liter moesten tanken voor het betreffende perceel. Als je dan bij de laatste slag komt, vraag je je wel even af of het goed gaat komen. Maar het komt precies uit. Daar kun je volledig op vertrouwen!”

 

Experimenteren

Hoewel ze dit bij Van Os nu voor het tweede jaar inzetten, valt er volgens Rien nog heel veel te ontdekken. “We kennen nu de techniek en we weten dat het allemaal kan. We moeten echter nog veel experimenteren. Bijvoorbeeld als het gaat om de invloed van het weer op de te gebruiken dosering. En welke rol speelt de bodem? Hoe ligt het perceel er bij? Hoe staat het met de mineralisatie? Op basis daarvan bepaal je onder andere welke bandbreedte je gebruikt. Als je kiest voor gemiddeld 1 liter van een bepaald middel per hectare, is 1,2 liter op de zware en 0,8 op de lichte grond dan voldoende of moet je voor een andere verhouding kiezen? Dat moeten we de komende jaren verder ontdekken. Je moet dus wel je boerenverstand blijven gebruiken om een optimaal resultaat te kunnen behalen.”

 

Van Os is ervan overtuigd dat precisielandbouw in de akkerbouw in de toekomst steeds belangrijker wordt. Onder andere door het veel hogere rendement dat je uit je bespuitingen haalt. Daarnaast is het Van Os vooral te doen om verhoging van de kwaliteit van de gewassen.

 

Hogere kwaliteit

Als voorbeeld noemt Rien het graszaad, en in het verlengde daarvan ook de verschillende graansoorten die het bedrijf verbouwt. “We hebben dit jaar variabel gezaaid. Doel is om overal hetzelfde aantal planten per vierkante meter te verbouwen. We bekijken dit op verschillende plaatsen met behulp van een mal van één vierkante meter. We tellen dan met de hand het aantal planten dat zich daarin bevindt. Teveel of te weinig planten betekent kwaliteitsverlies. De kunst is dus om overal op je perceel het optimale aantal planten per vierkante meter in te zaaien.”

Ook heeft het bedrijf inmiddels ervaring opgedaan in het variabel strooien van kunstmest en de toepassing van vloeibare meststoffen in verschillende granen. “En voor het eerst dit seizoen hebben we de aardappelen variabel gepoot. We leveren over de hele wereld hoge kwaliteit pootaardappelen. Dan zijn maatvoering en uniformiteit natuurlijk van essentieel belang.”

Uiteindelijk gaat het voor Van Os bij precisielandbouw vooral om een hogere kwaliteit. “Dat is wat ons betreft de insteek. En daarmee zal ook het rendement toenemen.” Van Os verwacht dat in de toekomst ook de grondbewerkingsmachines door de taakkaart kunnen worden aangestuurd. “Zodra de techniek daarvoor beschikbaar is, gaan we dat zeker doen, want uiteindelijk begint het toch allemaal bij de manier waarop we met de bodem omgaan.”

Het TT+-concept is een totaalconcept voor precisieteelt. Het concept omvat vijf stappen met als einddoel maximalisatie van het teeltrendement. Teeltbeslissingen worden afgestemd  op de plaatsspecifieke variatie in bodem en gewasgroei.